Roșia Montană Marathon sau cum să cunoaștem acest loc cu ajutorul sportului

Publicat de

De câțiva ani vreau să ajung în Roșia Montană, un loc plin de istorie și bogat la propriu 😉 .

Și am ajuns pentru prima dată acolo într-o sâmbată ,mai exact in 22 iunie pentru că dimineața am văzut pe net că va avea loc un maraton în localitate . Nu locuiesc foarte departe de Roșia așa că nu a durat decât jumătate de oră să mă pregătesc și să pormesc la drum.

Am mâncat și am plecat . După vreo oră jumate de condus am ajuns la fosta mină de aur din Roșia și sincer când m-am dat jos din mașină am simțit o energie , pozitivă care mă aștepta parcă de ceva timp să ajung și eu acolo. Este un mic muzeu amenajat pentru vizitatori în vechea clădire unde se aflau birourile și o galerie de pe vremea romanilor denumita Alburnus Maior veche de 2000 ani .

După ce m-am răcorit în mină ,am urcat în centrul vechi unde se desfăsoară maratonul . Aici lume faină, veselă,soare , galerie pentru participanți și Tică . Pentru cei care nu știu cine e Tică , vă spun ce am aflat eu despre acest băiat și am rămas surprinsă și nu mi-a venit să cred și am fost să-l văd , și l-am văzut fugind de colo-colo ,ocupat cu organizarea maratonului.Deci cine e Tică !?

Tică Darie a studiat design la Copenhaga și de câțiva ani s-a hotărât să se mute în Roșia Montană . A primit intr-o iarnă o pereche de ciorapi de lână de la o doamnă din localitate și asta l-a determinat să pună bazele unei afaceri locale cu câteva femei din zonă care tricotează , manual produse din lână natuală.

Alergările au început de vineri cu un ultramaraton de la Sarmisegetuza la Roșia Montană de 120 km iar sâmbătă proba de maraton,semi-maraton și o cursă de 10 km , au alergat și copii în funcție de vârstă pe distanțe între 800-1500 m . Pe lângă maraton s-au mai organizat și diverse activități pentru cei care au rămas în centru , muzică folk,dansuri populare, foc de tabără ,zumba , Proiecție în grădină “Povestea Roșiei Montane” – imagini, filme și povești despre trecutul și evoluția satului, modul de extracție al aurului din trecut până în prezent şi viața de azi ,ateliere de creație,drumeții .

Vă recomand cu drag să faceți măcar o vizită aici mie mi-a plăcut tare mult. Tu ai fost aici ?

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s