Cine a fost Arsenie Boca și câteva lucruri interesante despre locul unde s-a născut Părintele

Publicat de

Într-o localitate din comuna Vața de Jos,mai precis în satul Vața de Sus , am ajuns recent pentru că am auzit multe lucruri despre Părintele Arsenie Boca și am vrut să văd unde s-a născut și unde a copilărit. Deoarece nici nu locuiesc departe de aceste locuri m-am urcat pe bicicletă și am pornit la drum. Pentru că nu am fost niciodată , am plecat cu gândul că o să mă îndrume indicatoarele până acolo, dar nu prea a fost așa . Am mai întrebat vreo doi oameni și până la urmă am ajuns doar până la prima intersecție care dă într-un drum de țară și pe care mai trebuie să mergi vreo 12km .

Această distanță se poate parcurge cu mașini de teren, în nici un caz cu bicicleta cum m-am dat eu vitează 😁 . Se pare că am prins drag de plimbarea cu bicicleta și distanța de vreo 30km dus-întors a fost plăcută și cu soare și cu umbră și cu opriri dese pe podețele de peste râul care curge pe acolo.

S-a născut la 29 septembrie 1910 , numele lui de botez a fost Zian Boca și mai târziu urma să primească numele de Arsenie Boca , a făcut liceul la Brad unde fiind șef de promoție a plantat un stejar care este și acum tot acolo cu o plăcuță pe care scrie ‘Gorunul lui Zian ‘ . Am trecut și eu prin curtea liceului de câteva ori dar până recent nu știam că Zian=Arsenie Boca. părinții lui au divorțat și el a rămas în grija tatălui deoarece acesta avea servici și îl putea întreține . a vândut casa natală pentru a continua studiile și a fost pasionat de aviație , matematică,fizică și religie. Oamenii din locurile natale cred cu tărie că Părintele ocrotește aceste ținuturi doarece pe aici nu au fost catastrofe naturale, nu au fost inundații, vijelii, furtuni, grindină ,viituri sau orice altceva .

A devenit un obicei ca în dumica apropiată de ziua de naștere a Părintelui să se adune cu mic cu mare , localnici și străini să asiste la slujba religioasă făcută în amintirea lui . Casa este îngrijită de maicuțele de la mănăstirea Prislop unde Părintele este inmormântat. A trăit 79 de ani și a avut o viață destul de grea .

Sunt multe de citit și de spus despre Părintele Arsenie Boca și mi-am promis ca data viitoare să împrumut o mașină de teren și să ajung până sus la casă. XoXo

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s