Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai

Publicat de

Zilele frumoase și pline de soare ale toamnei,ne-au îndemnat pe toți ai casei să facem o plimbare care oricum era cuprinsă în planurile familiei , în com.Scărișoara ,sat Prelucă unde au trăit bunicii mei și unde a copilărit tatăl meu. Noi am plecat de acasă cu două jeep-uri de teren pentru că știam că este de urcat cam mult și drumul se stricase în timp de la îngheț și bine am făcut pentru că am găsit un drum cu cratere și plin de bolovani.

Odată ajunși în vârf, plini de energie ne-am împrăștiat prin pădure și deși eu am mai vizitat acele locuri în trecut , am rămas foarte plăcut surprinsă de culorile toamnei, de felul cum treceau razele soarelui prin frunzișul pădurii , de brândușele care incercau să-și facă loc prin iarba necosită să le vadă soarele și de câtă lume poate trăi acolo 😮 . Eu am estimat undeva la vreo 60-80 de oameni printre care și câtiva copilași .

Acolo oamenii trăiesc după ce poate produc animalele. Pajiștea era plină de vaci care le dau lapte, brânză , caș și cai care îi ajută la muncile câmpului și la cărat alimente, lemne și alte cele necesare pentru a trăi acolo. Cu puțină îndrumare și atenție am văzut și Vârful Găina pe care s-au montat prin 2015 câteva eoliene zicese cu ajutorul lui Silviu Prigoană 🤷‍♂️ . Am aflat că în

trecut se trăia mult mai bine pe acolo din lemn , din fabricarea de ciubere dar acum că zona este inclusă in Parcul Natural Apuseni locurile sunt monitorizate .

Am oprit la casa bunicilor și am mâncat cu două guri după ce am bătut muntele în sus și în jos iar după așa de liniște s-a făcut și căutam toți câte ceva să ne așezăm pe iarbă și să lenevim (să se facă digestia😁 ) .

După ce ne-am liniștit stomacul am început să ne facem planuri de cabană la munte și am tot visat și am tot ales locul de cabană și am fost în vizită pe la localnicii curioși de noi și a inceput să se facă seară apoi ne-am dus la mașini unde am constatat că din viteza noastră de a pleca la plimbare am uitat farurile aprinse . Acum pune-te și impinge … până am făcut rost de o sfoară de tras și am fost salvați .

Am prins și târg la Gârda , ceva specific zonei și prilej de întâlnire între oameni și acolo am găsit un vecin de peste deal pe care l-am adus până aproape acasă care era învățat cu greul, cu muntele și ne tot spunea drumul nu e chiar rău – deși era plin cu cratere, eu nu stau așa de departe- deși mai avea de mers până acasă pe jos vreo juma de oră de unde l-am lăsat noi, iarna e un pic mai greu mai greu – la noi când e zăpadă ne panicăm că nu ne putem plimba cu mașina😒 .

Dragilor, vă recomand să faceți o plimbare pe jos sau cu mașina în munții Apuseni pentru că peisajul este minunat și oamenii sunt primitori, aerul și apa sunt curate .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s